Wergeland 2008 Vest-Agder fylkeskommune Nasjonalbiblioteket
Home

Wergelandsparken

"Byens apsolutte samlingspunkt og midtpunkt er Torvet med den vakre Wergelandsparken."

Denne parken var det første store prosjektet til forskjønnelse av byen som Oscar Wergeland fikk gjennomført i 1859-60. Fra å være et tomt, støvete hull i byplanen, ble plassen på torvet omgjort til en vakker og skyggefull park for byens borgere. Det ble plantet en stor mengde trær og busker, slik at parken skulle fremstå som en tett, grønn beplantning, og det ble også anlagt spaserstier som folk kunne spasere rundt på inne i parken, og komme inn til fontenen med rennende vann i midten.

I parken på Torvet har trærne Oscar plantet for lengst grodd store. Parkvesenet har tynnet beplantningen vesentlig ut, slik at parken i dag fremstår som langt mer åpen, men fremdeles med flotte skyggelagte partier. Fontenen er flyttet ut til øvre Torv og Gustav Vigelands særegne statue av Henrik Wergeland fikk i 1908 plassen i sentrum.

Parken i dag

I dag framstår parken i en overveldende blomsterprakt hele sommerhalvåret og nettopp derfor er den i seg selv den beste introduksjon også til Henrik Wergeland. For ham var blomster utrolig viktig. Han rett og slett elsket dem. Det er regnet ut at det finnes mer enn 400 blomsternavn i hans forfatterskap og det som kanskje er hans romantiske hovedverk heter ganske enkelt Jan van Huysums Blomsterstykke.

For ti år siden var parken nesten i ferd med å forfalle, men en Wergelandsgruppe greide å samle inn en million kroner til blomster og lys i parken. Om våren finner man 8 500 løkblomster som erstattes av 7770 sommerblomster i juni og parken framstår med parkvesenets hjelp som noe av en juvel i byen.

Inntil parken og torvet finner vi også mange av byens gamle og viktige bygninger som Domkirken (1885), Latinskolen (1736/1855), Restaurant Vindmøllen (1917), Rådhuset (1864) og Brandvakten (1894).

Kilder: May-Brith Ohman Nielsen og Arkitektguide for Kristiansand